sâmbătă, 7 iunie 2014

Peste 150.000 de persoane sunt prezente la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc, organizat, în acest an, pentru a 447-a oară

Peste 150.000 de persoane sunt prezente la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc, organizat, în acest an, pentru a 447-a oară. Printre pelerini se afla, în vizită privată, preşedintele Ungariei, Janos Ader, ministrul Apărării Naționale ungar, Hende Csaba, şi alți membri ai Parlamentului de la Budapesta.

Peste 3.500 de pelerini din Ungaria au ajuns, sâmbătă, cu patru trenuri, la Miercurea Ciuc, pentru a participa la procesiunea de Rusalii de la Şumuleu, ei fiind întâmpinaţi cu aplauze, flori şi steaguri de sute de localnici, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Anul acesta, nu trei, ci patru trenuri au adus din Ungaria peste 3.500 de pelerini care participa la procesiunea de Rusalii, de sâmbătă, de la Şumuleu Ciuc. Trenul "Fecioara Maria", în care au călătorit 600 de pelerini, a ajuns, joi seară, la Gheorgheni, în judeţul Harghita. Având avans de o zi faţă de ceilalţi pelerini, cele 600 de persoane şi-au petrecut ziua de vineri în localitatea băcăuană Ghimeş-Făget, unde au participat la o slujbă religioasă la Biserica "Contumati", cea mai veche din zonă, şi au vizitat "Graniţa de o mie de ani", care, până în 1918, a fost cea mai estică a fostului Imperiu Austro-Ungar.
Vineri, au ajuns în Harghita "Rapidul secuiesc", "Expresul de Şumuleu" şi "Rapidul secuiesc istoric", cel din urmă fiind înfiinţat în amintirea unui tren care a circulat în 1940, între Budapesta şi Sfântu Gheorghe. Cele trei trenuri au adus din Ungaria alte 3.000 de persoane.
Potrivit obiceiului, pelerinii au fost aşteptaţi în gările principale de pe traseu cu fanfare, fiindu-le oferite pălincă şi kürtos kalács de către localnici îmbrăcaţi în portul popular secuiesc.

Majoritatea pelerinilor şi-au petrecut noaptea la rude, la cunoştinţe sau la sătenii care s-au oferit să-i găzduiască gratuit.
Cele patru trenuri au ajuns, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, pelerinii arborând la geamuri steaguri ale Ungariei, Ţinutului Secuiesc, precum şi drapele arpadiene (Dinastia Arpadiană a fost prima dinastie domnitoare a Regatului Ungariei).
Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu aplauze, flori şi steaguri de sute de localnici.

"Îi aştept cu gânduri bune, cu împliniri sufleteşti pentru că astăzi (n.r. - sâmbătă) e o zi deosebită. În fiecare an, oameni care nu se cunosc şi care totuşi sufleteşte sunt împreună sunt fraţi, sunt surori şi asta ar trebui lumea să înţeleagă: că nu este deosebire între oameni, suntem toţi egali, suntem, fiii lui Dumnezeu", a spus o femeie care i-a aşteptat pe pelerini, la Miercurea Ciuc.
Un bărbat a afirmat că pelerinajul este "un obicei care nu ţine cont de culoare, de politică, este cu totul altceva", iar o altă femeie a adăugat că aşteaptă o familie de ortodocşi din Iaşi, pentru a participa împreună cu cei de toate religiile la pelerinaj, întrucât "nu religia contează aici, ci omenia contează şi dragostea şi tot ceea ce ar trebui să fie între oameni".
Pelerinii veniţi din Ungaria au fost impresionaţi de felul în care au fost primiţi.

"Am venit de la Budapesta şi nici nu pot să exprim bine ceea ce simt. Simt multă linişte în suflet şi aşa o să mergem cu toţii la Şumuleu", a spus o femeie. Alţii au spus că vin de mai bine de 17 ani la Fecioara Maria de la Şumuleu, statuia făcătoare de minuni.
Un pelerin din Ungaria care ajuns pentru prima dată la pelerinajul de la Şumuleu a afirmat că "drumul a fost o experienţă foarte frumoasă", care l-a emoţionat foarte mult.

"Astfel de ocazii adâncesc sentimentul naţional, ne dăm seama unde aparţinem şi este înâlţător", a spus bărbatul.
De la gara din Miercurea Ciuc, pelerinii, din străinătate şi din România, au pornit pe jos în procesiune către Catedrala franciscană din Şumuleu, unde va fi oficiată o slujbă religioasă, după care oamenii vor pleca spre altarul triplu de pe Muntele Şumuleul Mic.

Mii de pelerini au venit la Miercurea Ciuc şi cu autocare, care în prezent ocupă două benzi din cele patru ale drumului european 578, Braşov - Reghin, dar şi lateralele drumurilor naţionale, la toate intrările în oraş.

Un comentariu:

  1. Se vede cu ochiul liber ca ungurii viseaza, de la mic la mare, la Ungaria Mare.
    Aseara auzeam la radio ca presedintele Consiliului Judetean Harghita (sau Covasna) n-am retinut bine judetul, propune ca denumirea Inspectoratului Judetean de Jandarmi "Gheorghe Doja" sa se schimbe cu un nume unguresc!....

    RăspundețiȘtergere